Dagbladet Information: “Avissnedker nu som skældsord »
[11:59] 24. februar 2006 |
Af Nikolai Thyssen
Jeg bad forleden Henrik Føhns, som en af de fire kommentatorer, der på skift skriver på Mediesiderne i Information, om at skrive en kommentar om blogosfæren. Det gjorde jeg med en mindre provokation, for Føhns er på en gang aktiv i både et gammelt og et nyt medie. Som redaktør på Samvirke er han noget så gammel, men som blogger har han været noget så ny helt fra begyndelsen. Derfor står han på begge sider i konflikten mellem ’old media’ og ’new media’: Bloggerne står på den ene side og si’r: ’Se os, vi har fremtiden på vores side, vi er den demokratiske udvikling af medierne, avispapir og flow-tv er kna”
(Via information.dk.)
Og her er selve kommentaren:
Mens vi venter på overraskelsen
Hvornår får danske bloggere fingeren ud af egen navle?
Af Henrik Føhns
”Der er ingen dansk blogosfære!”
Udsagnet faldt i en mail, som jeg modtog fra en avissnedker forleden.
For de uindviede, så er blogosfæren summen af alle blogs. Forstået som et fællesskab eller socialt netværk, hvor de mange blogs er koblet tæt sammen via links, referencer og kommentarer.
Der er masser af gode blogs, skrevet af mediefolk og teknologer. De handler dog oftest om andre blogs, teknologi eller medier. Hvis vi ser bort fra dem, hvad sker der så egentlig i den danske blogosfære? Ingenting, hævdede avissnedkeren.
Jeg møder ofte journalister fra de ”gamle” papirbårne eller licensfinansierede medier, der mener, at danske bloggere ikke har fået et afgørende gennembrud, fordi ingen af os har været i stand til at levere historier med nyhedsmæssig eller afslørende gennemslagskraft – og deraf følgende høje læsertal, som man har set det i USA.
Men i modsætning til traditionelle medier tænker bloggere ikke i oplag eller lytter/seertal, men på deres position i netværket. New York Magazine lavede for nyligt en top 50 på verdens mest populære blogs, og anslog at der findes over 27 millioner blogs på verdensplan. Jo flere andre bloggere, der linker til ens blog, desto højere oppe på top 50 befinder man sig. Helt i tråd med opfattelsen af blogosfæren som et socialt netværk.
er en oversigt over den danske del af blogosfæren. Her kan man i real time kan følge med i hvem, der har opdateret deres blogs og med hvad. Hvis vi følger avissnedkerens kritik og fraregner eksperterne, så står vi i overvejende grad tilbage med en samling selvoptagede sludrehoveder. Det er selvfølgelig en grov generalisering, og mange ”leverpostejsbloggere” – som de med selvironisk distance har døbt sig selv – skriver faktisk overraskende velsmurt og underholdende, men de afslører hverken korrupte politikere, medie- eller erhvervsfolk.
Undersøgelsen i New York Magazine viser nemlig også, at politiske blogs har overhalet blogs om teknologi. Men hvordan ser det ud på den front i Danmark? Tjah, de findes, men ingen af deres historier har endnu formået at slå igennem i mediernes traditionelle fødekæde, bortset fra de gamle pornobilleder af Louise Frevert, der blandt andet slap ud via bloggeren Keld Bach. Han røg derfor ind i en voldsom polemik med Kim Møller, der driver den yderst aktive blog Uriasposten, som sammen med en række andre blogs af nationalistisk karakter – vi kan vel kalde dem højreorienterede – befolker deres helt eget hjørne af den danske blogosfære. Her kom man vidt omkring i emner som antisemitisme og islamofobi, alt sammen ansporet af en nøgen Frevert.
Ingen af disse bloggere er tilsyneladende politisk aktive i gængs forstand. Og ikke alle er lige velartikulerede eller høflige i tonen.
Et mere gennemarbejdet bud på en decideret politisk blog i polemik med sin omverden, er den fritænkende Punditokraterne.dk, der virker inspireret af den amerikanske Instapundit (nr. 7 på top 50) og den britiske Samizdata.net.
Punditokraterne er blandt andre folk fra Copenhagen Business School, jurister og en Groft Sagt skribent fra Berlingske forsamlet for at skyde med meget liberale, verbale skarpskud. En velargumenteret og belæst flok, der stadig savner kvalificeret modstand fra deres politiske modfløj. Til gengæld ser de ikke ud til at kunne levere et gennembrud i form af en markant selvstændig historie, fordi de ikke oplever verden, men snarere fortolker den fra et skrivebord.
Og her ligger måske kimen til avissnedkerens udfald mod blogosfæren. Alt for mange blogs lever i kraft af andre medier og deres historier. Bloggen er et medie, hvor vi i princippet kunne gå ud og opleve verden gennem vores egne øjne og beskrive den uden filter. I stedet får vi en masse historier og links til andre blogs og medier, referencer til bøger, film og musik og beretninger fra tanker tænkt mellem fire vægge foran en computer. Det er som om den virkelige verden udenfor vores vinduer er blevet den virtuelle verden, som vores krop af og til betræder af simpel fysisk nødvendighed, mens verden på vores skærm er blevet den virkelige verden, hvor vores hjerne og bevidsthed trives allerbedst.
Jeg venter stadig spændt på den dag, hvor en blogger, podcaster eller videoblogger tager bussen den modsatte vej af, hvad han eller hun plejer, taler med nye mennesker og ser nye steder for dernæst at blogge om dem. I stedet for at hakke på journalisterne på DR eller referere kronikker fra udenlandske magasiner.
I mens småsludrer jeg selv videre på fohns.dk og mondofunza.com. Og venter på overraskelsen – ligesom avissnedkeren.