Ungerens ønskeliste

Jeg har ikke været derude i lang tid. Her er deres ønskeliste.

I 1980erne havde jeg mange fede koncertoplevelser i Ungdomshuset. Jeg har været publikum. Jeg har arrangeret koncerter. Jeg har selv spillet. Ungdomshuset var et fedt sted. Og det er det sikkert stadig for dem, som bruger det.

Faderhusets brugere bør til gengæld sælge og bruge folkekirken i stedet. Hvad er der i vejen med den? Hvorfor skal det have deres egen kirke? Men ok - jeg er ateist. Jeg har ingen stor forståelse for den slags behov. Jeg kan bare bedre lide unge med fantasi og vovemod end religiøse fantaster…

Jeg er sgu’ nok for partisk. I 1986 arrangerede jeg støttefest for Ugeavisen København i Ungdomshuset. Vi valgte Langfredag, fordi alle andre steder havde lukket den dag. Så vi tænkte, at alle folk kedede sig og ville i byen. Vi lavede en løbeseddel, hvor der stod noget i retning af: “Kom til festen, der får Jesus til at rasle ned af korset”. Der var tre bands: A Colony (senere Overlords), Simcess og Clinic Q (senere Miss B Haven), og der kom næsten 1.000 mennesker, hvilket betød, at de folk, der gik ind gennem hoveddøren, pressede nogle andre ud af bagdøren til venstre for scenen. Det var en meget fysisk og svedig oplevelse. Hvis brandvæsen og politi havde haft adgang, så var det hele blevet ryddet…

Senere spillede jeg en af de højeste koncerter derude med mit band Boghandle. Lydniveauet skyldtes Peter Peter (Sort Sol), der lavede lyd for os. Han skruede så højt op, at folk gik ud på gaden og stillede sig op ad muren til Assistens Kirkegård for bedre at kunne høre, hvad der foregik. Min sorte ven Robert fra San Francisco headbangede bagerst på scenen, fordi han var skræmt over at være den eneste sorte person (vi snakker hud og ikke tøj) i lokalet. Han turde ikke komme ud på gulvet. Det var også lidt skræmmende, fordi en eller anden blev stukket ned ude bagved. Og der var ham psykonauten, der skreg “tryk den af Brille!” til mig og tævede sin knyttede næve ned i vores guitarpedaler hver gang vi prøvede at være lidt stille og følsomme. Og vores sanger kom i sit rutinemæssige slagsmål bagefter - ikke med publikum, men med arrangøren, fordi han ville have flere øl. Vores kasse var nemlig blevet drukket af Sort Sol…

Som plaster på såret hyrede jeg bandet IDIOT til Barbue. De kom fra Ungdomshuset ligesom deres følge, som hadede KUC - Københavns Kommunes Ungdomscentre - der ejede Huset, hvor Barbue lå. Så det var en onsdag aften med en ond og intens stemning, men det værste, der skete, var en grafitti i vores bandrum: “Weides lakajer har hans lort på tungen!” ….så vidste vi lissom det….. 80erne var en sjov tid…..

11 Responses to “Ungerens ønskeliste”

  1. Rasmus Says:

    Et smukt lille stykke danmarkshistorie, som jo sjovt nok er meget aktuelt for tiden. Og så minder det mig om “De Skrigende Halse”, hvilket heller ikke er dårligt.

  2. Karin Says:

    Hr. Føhns - rock on - jeg kommer nok aldrig til at spille punk i Ungeren, endsige overvære en koncert i huset, men hvor er det så bare i orden, at du lige ta´mig med ind i miljøet :)

    Hvad der skal ske med Ungdomshuset, vil jeg overlade til gadens parlament.

  3. Claus Says:

    Come on Føhns, det holder jo ikke. Og slet ikke den måde det sker på. Vi har at gøre med hele tre antidemokratiske magtgale organisationer her - Ungdomsshusets beboere, Faderhuset og Københavns Kommune - men af de tre er de eneste der har forsøgt at følge reglerne Faderhuset. Det nytter ikke noget at uddele stilpoint og så lade ungeren stå og faderhuset forgå.

    Jeg holder meget af modkultur, men ungerens latterlige klient/socialnasser-version af modkultur gør simpelthen nar af al modkultur gennem tiderne. Det betyder jo ikke en skid. Hvis de mente noget med det så hævdede de sgu da ikke deres egen fiktive brugsret men gik videre ud i nordvest og fandt et sted de kunne have deres modkultur i fred og bruge den til at blive frie.

  4. Henrik Fohns Says:

    Claus - du har ret et pænt stykke af vejen. Ungeren har nok overlevet sig selv, og som det sker med den slags steder, så er huset blevet en selvfølge for nogle (måske) forkælede unge, der blot har overtaget det fra de “gamle” frontkæmpere, der stablede det på benene. Så du har for så vidt ret i, at hvis man vil noget med sin modkultur, så må man besætte et nyt hus og ikke bare forvente at kommunen betaler for det, der er allerede findes. Så er det jo bare et medborgerhus eller en ungdomsklub med selvstyre. Hvor meget oprør er der lige i det?
    Men derudover vil jeg som bruger af København (jeg er jo Frederiksbergborger) stadig hellere have Ungdomshuset end Faderhuset i gadebilledet på Nørrebro. Jeg er ikke i tvivl om, hvem der gør byen mest spændende at bo i.
    Men indrømmet - en del af det er nostalgi fra min side. Jeg kommer der aldrig.

  5. cj Says:

    Jeg er helt enig med Claus. Man kan sige at Ungeren er blevet til Christiania - et museum for fordums modkultur og en konservativ hang til det bestående. NV ligger åbent, men det er måske ikke fint nok.

    Jeg vil dog også hellere have Ungeren end Fader Huset. De skrevne paroler er ofte god underholdning når man prøver at kæmpe sig ud af Frederiksberg langs Jagtvejen. Men når kommunen begynder at blande sig for at sikre sig at der er faciliteter til modkultur så bliver det en anelse for morsomt. Ungdomskulturhuse er noget kommuner laver i provinsen for at de unge ikke dør af kedsomhed. Ellers kan det være at Nationalmuseet har en ledig plads ved siden af hashboderne.

    Claus, du mangler lige den fjerde antidemokratiske magtgale gruppe, Byggefagenes Samvirke:
    “Det er vores erfaring, at der ikke bliver udført byggearbejde i københavnsområdet, hvis det ikke tiltrædes af Byggefagenes Samvirke. “

  6. Kasper Says:

    Det er skændigt at kommunen i dén grad har taget Faderhuset som gidsler i sagen om “Ungdomshuset”. Nu forsøger de endda at omgå magtens tredeling, via en helt ulovlig lokalplan. Hvis Ungdomshuset havde en SÅ enorm betyding for SÅ mange mennesker, så kunne de have købt ruinen selv på markedsvilkår. De eneste der bør kunne se sig selv i øjnene i denne sag er Faderhuset. Mht Byggefagens Samvirke er det desværre de velkendte mafia-lignende metoder der tages i anvendelse fra fagforeningernes side…

  7. Claus Says:

    Det er værre end det Kasper. De kunne have ladet være med at sælge den. Det er faktisk lige der det bliver virkelig skingert. Den brugsret de unge, med en vis historisk berettigelse hævder, har de fået af den tidligere ejer, kommunen.

    Og Føhns, du har ret: Det alle interviewerne burde sige til de unge er “Helt ærligt, hvor meget modkultur er der egentlig I at bruge sin storebrors aflagte ditto”. Lav jeres egen ting, mand!

  8. Sternberg Says:

    Det er interessant, hvad Faderhuset egentlig vil. Hvad er motivationen for at købe netop dét hus, som betyder (og har betydet) så meget for så mange? Kan man forestille sig nogen begrundelse, som ville vække sympati for dem? At prøve at fremskrive en sådan begrundelse ville være en litterær begrænsning, som ville kræve stor stilistisk kunnen samt eminemt evne til empati.

  9. MONDOFUNZA » Blog Archive » Podcast: Ungdomshuset er noget lort! Says:

    […] I sidste uge skrev jeg en blogpost, som var relativt positiv overfor Ungdomshuset. Det førte til en del debat i min kommentarboks, så nu har jeg lavet podcasten “Ungdomshuset er noget lort!” […]

  10. Gunnar Langemark Says:

    Nu er jeg ikke med på alle detaljer, men mig bekendt har Faderhuset da aldrig kunnet hævde, at de ikke vidste de ville løbe ind i problemer. Så naiv kan man da ikke være.
    At alle tre parter opfører sig som idioter kan ikke undre. Men der var da engang - så hudt jeg visker - at Weide faktisk gav brugsretten til de unge. Alt det andet er politik og stædighed og kryben udenom ansvar.
    Inklusive Faderhuset.
    Jeg fatter ikke at de gider løbe ind i de øretæver. Hvad vil de der?

  11. Bjarne Says:

    Boghandle var et rigtig fedt band!!!

Leave a Reply